Aandacht voor isolatie en luchtcirculatie.

19.10.2016

Een eerste vereiste was een goede bewaring van het product.

 

 De loods van 75 op 50 meter is geschikt om 2600 ton aardappelen te bewaren. De hoogte 7,75 m was nodig om de aardappelen gemakkelijk binnen te kiepen.  De wanden zijn 27cm dik met 8 cm polyurethaan in de kern. Het geheel wordt samengehouden met kunststofpinnen waardoor er geen koudebruggen kunnen ontstaan.  In het dak werd een isolatielaag van 12cm geplaatst met de bedoeling de warmte buiten te houden.

 

De kelder werd ter plaatse gegoten en  er werd gewerkt met volle roosters. Aan de drukgang is de kelder 90 cm diep en loopt geleidelijk op tot 70 cm. Bovenop de drukgang werd een gaanderij voorzien om de bewaring gemakkelijk te kunnen opvolgen. De drukgang werd volledig in beton uitgevoerd en bevindt zich langs de zijwanden, zo ontstaat er dwarsventilatie.

 

De loods is ook voorzien van klimaatregeling. De luchtinlaat en de uitlaat zitten aan beide lange zijden. De uitlaat is hoog genoeg voorzien daardoor krijg je trok in de schuur waardoor je het bewaarklimaat beter onder controle kan houden. Het grote volume lucht boven de aardappelen is ook een pluspunt.

 

lees meer over aardappelbewaring

LV Dauchy_Wijtschate_aardappelloods_hangar_pomme_de_terre11.jpg
LV Dauchy_Wijtschate_aardappelloods_hangar_pomme_de_terre12.jpg
LV Dauchy_Wijtschate_aardappelloods_hangar_pomme_de_terre14.jpg
LV Dauchy_Wijtschate_aardappelloods_hangar_pomme_de_terre16.jpg
LV Dauchy_Wijtschate_aardappelloods_hangar_pomme_de_terre26.jpg